Risicoregeling

Er bestaat een regeling voor de woning- en utiliteitsbouw voor het opvangen van prijswijzigingen. De Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991. Voor deze standaardregeling worden maandelijks indexcijfers vastgesteld. Hiermee is verrekening van prijswijzigingen mogelijk. De Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 is standaard niet van toepassing. De regeling zal contractueel vastgesteld moeten zijn in bijvoorbeeld het bestekboek. Het niet noemen van deze regeling geeft de aannemer dus geen recht op verrekening van dergelijke prijswijzigingen. Toch is het wellicht verstandig om aan te geven in het bestekboek dat de regeling niet van toepassing is dan hier niets over te zeggen. Zo is het vooraf voor alle inschrijvers duidelijk. In de Stabu-systematiek kan hiervoor paragraaf 00.04 of 01.04 worden gehanteerd.

Bijvoorbeeld 00.04.10.01 of 01.04.10.01:
WIJZIGING KOSTEN EN PRIJZEN NIET VERREKENBAAR
Niet verrekenbaar zijn wijzigingen van:
– loonkosten.
– materiaalprijzen.
– brandstofprijzen.
– huren.
– vrachten.

Meestal wil de opdrachtgever geen verrekening van prijzen. Toch kan dit in geval van langlopende projecten een betere vergelijking geven tijdens aanbestedingen. Wanneer men geen risicoregeling toepast zal de aannemer zelf een veiligheidsmarge inbouwen. Dit is een inschatting en hierdoor kunnen dus makkelijker verschillen ontstaan bij de aanbesteding. Dit kan tot gevolg hebben dat prijzen niet meer als appels met elkaar te vergelijken zijn. Uiteraard is het voordeel van het niet toepassen van een dergelijke regeling dat de prijs vast is tot het einde van het werk.

Een gedachte over “Risicoregeling

  1. Een misverstand onder opdrachtgevers is dat ze soms de toepassing van de risicoregeling willen uitsluiten. Ze denken dat ze zo extra kosten kunnen ontlopen, maar vaak werkt dat niet zo. De aannemer verwerkt de onbekende prijsrisico’s dan in de aanneemsom. Hij moet gokken en gaat wellicht zelfs hoog zitten.
    Bovendien, als de aannemer te maken heeft met substantiële prijsstijgingen, dan klopt hij sowieso aan bij de opdrachtgever. Dat recht heeft hij volgens het wetboek. Hij zal om compensatie vragen en zal uiteindelijk van de rechter gelijk krijgen. De opdrachtgever is dan dubbel de klos.
    Mochten de prijzen zakken, dan heeft de opdrachtgever betaald voor prijsrisico’s terwijl die met de risicoregeling naar hem toe zouden moeten komen. Ook dan is hij dus dubbel de klos.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s